Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [5]
Loading...
1386
0
Phormictopus, Ptaszniki – Opisy

Phormictopus nesioters – ptasznik

Przeczytaj również Ptaszniki – najczęściej zadawane pytania oraz zobacz powiązane artykuły

Phormictopus nesioters – ptasznik

Obecnie uznawany za młodszy synonim Phormictopus cautus.

 

Literatura

  1. Rudloff, J.-P. (2008a). Zur Kenntnis der Gattung Phormictopus Pocock, 1901 – einem Faunenelement der Grossen Antillen (Mygalomorphae: Theraphosidae: Theraphosinae). Arthropoda 15(4): 2-51.

 


Poniżej prezentujemy opis sprzed uznania za synonim

Gatunek sklasyfikowany w 1917 roku przez Chamberlin’a. Na wolności występuje na Kubie. Angielska nazwa tego ptasznika to Golden Cuban Brown Tarantula.

Dorasta do 6-7 cm ciała.

Podstawowym jego ubarwieniem jest brąz. Tarczka grzbietowa i pierwszy człon odnóży są złote (uda). Potrafi wydawać piskliwe dźwięki za pomocą narządów strydulacyjnych. Dorosły samiec ma więcej złotego koloru na odnóżach.

Wymaga terrarium o wymiarach 30/30/30 cm. Jako podłoża można użyć torfu lub substratu kokosowego. Na kryjówkę nadaje się kawałek kory lub korzeń. Optymalna temperatura dla tego gatunku to 25-28°C, a wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie 60-70%.

Dojrzały samiec ma na nogogłaszczkach narządy kopulacyjne (tzw. bulbusy), a na przedniej, najdłuższej parze kończyn krocznych haczyki.

Młodym pająkom podajemy larwy much i mącznika młynarka, podrostki i starsze osobniki karmimy świerszczami, karaczanami i szarańczą. Dorosłej samicy można od czasu do czasu podać małą mysz.

Rzadki w hodowli. Jego jad nie stanowi niebezpieczeństwa dla człowieka, jednak ten gatunek jest dość agresywny i często przybiera postawę grożącą.

Autor: Awikularia
Literatura:
F. Kovarik, Sklipkani, 1998;
F. Kovarik, Chov sklipkanu, 2001;
E. Bruins, Encyklopedia terrarystyki, 2003;
N. I. Platnick, The World Spider Catalog, 2000-2005;
Rick C. West, www.birdspiders.com;
http://geagallerie.free.fr/galerie5.htm
;

Liczba wyświetleń: 1386

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu