Amaurodes passerini – kruszczyca
Wygląd
Amaurodes passerini jest to średniej wielkości kruszczyca osiąga do 3,5 cm długości ciała czarne pokrywy skrzydłowe z ułożonymi w szeregu z okrągłymi punktami w zależności od odmiany punkty mogą być pomarańczowe, żółte lub intensywnie czerwone.
Aktywność
Amaurodes passerini jest aktywna w dzień
Podgatunki
W hodowli głównie występują podgatunki (formy barwne) gatunku :
- Amaurodes passerini linnei, Schaum 1844
- Amaurodes passerini nyanzanus, Burgeon 1934
Dymorfizm płciowy wyraźny samiec ma na głowie charakterystyczny róg rozwidlony na końcu.
Występowanie
Tanzania
Warunki hodowli
Gatunek wymaga doświadczenia, ponieważ larwy mają przez cały okres wzrostu, silne skłonności do kanibalizmu
Jak wszystkie kruszczyce uwielbiają się wspinać na różne wystające części wystroju wnętrza w którym żyją. Krótko trwałe próby latania stymulują samce do kopulacji, jak wszystkie kruszczyce lubią światło bez niego są mniej energiczne. Temperatura u tego gatunku powinna byc wyższa niż u innych gatunków tzn 25°C do 30°C.
Substrat w którym składane są jaja powinien być wilgotny: tzn. ściskając grudkę w dłoni nie powinna spaść ani jedna kropla wody a w dłoni powinna zostać stała grudka. Substrat do hodowli to zbutwiałe liście, próchno w proporcji 3:1 najlepiej jak najdrobniej zmielone.
Dlatego że larwy są agresywne i wykazują silne skłonności do kanibalizmu należy monitorować wyklucie z jaj i jak najszybsze oddzielenie larw do osobnych pojemników
Można również z podłoża wyciągać jaja, jeśli ktoś wie jak to robić można wyciagać palcami jeśli nie ma doświadczenia to lepiej wyciągać pędzelkiem zmiatać je na łyżeczkę, ponieważ bardzo łatwo jest zgnieść jaja.
Żywienie
Najczęściej spotykanym w Polsce pokarmem ale mało odżywczym jest banan, jabłko pomarańcz, gruszki, mandarynki.W internecie można kupić też specjalne pożywki dla imago tzw BeetleJelly które powodują większą płodność i lepszą kondycję ze względu na proteiny, witaminy zawarte w specjalnie przygotowanej galaretce, banan może być siedliskiem roztoczy a roztocza często atakują jaja.
Larwy głównie odżywiają się ściółką czyli liście i próchno ale jest to w sumie monodieta, więc można je dokarmiać białkiem zwierzęcym tzn gammarusem, suszoną krewetką, można dawać tez warzywa np ja często stosuję marchew i od czasu do czasu daję pieczarki.
Rozmnażanie
Chrząszcze tego gatunku bardzo łatwo się rozmnaża, praktycznie bez jakiejkolwiek ingerencji człowieka.
Odchody larw i zawarte w nich związki prowokują imago do częstszego składania jaj więc warto wrzucić trochę „kupek” do świerzo przygotowanego substratu.
Jaja są bardzo wrażliwe na obniżenie wilgotności gdyż absorbują wodę z otoczenia
Z kolei larwy wolą podłoże z niższą wilgotnością ściółki tzn powinna być tylko lekko wilgotna
Dorosła postać żyje około 5 miesięcy to zależy od temperatury otoczenia rodzaju pokarmu i jak długo prowadzony jest chów wsobny.
Kiedy larwa zbuduje jusz kokolit nie nalerzy absolutnie nawilżać otoczenia w którym się znajduje ten gatunek nie lubi zbyt wysokiej wilgotności
Uwagi
- Podłoże do hodowli powinno być dobrze zmielone
- Tylko jaja powinny znajdować się w dobrze nawilżonym substracie
- Larwy nie znoszą wysokiej wilgotności
- Przez całe swoje życie mają skłonności do kanibalizmu
- Larwy dobrze jest dokarmiać : gammarusem, suszoną krewetką, pieczarkamii, boczniakami, marchewią
- Kokolity nawet jeśli znajdują sie w suchym podłożu już nie nawilżamy możemy obniżyć temp.
- Dorosłe lubią się wspinać i podejmują próby latania
- Lubią jak wszystkie kruszyce miejsca jasne
- Odchody larw prowokują samice do składania jaj
Autor: Zibi
Źródło
Własna hodowla
-„FOR THE LOVE OF RIHONOCEROS AND STAG BEETLES”
autor : Jonathan Lai& Ko Hsin-ping, Orin McMonigle&Karl Meier
Liczba wyświetleń: 500