Otrupkowate (Byrrhidae, Latreille, 1804) Nieliczna rodzina owadów (Insecta) z rzędu chrząszczy (Coleoptera). Około 400 gatunków. Rodzina związana ze strefą klimatu umiarkowanego północnej półkuli. Z Polski wykazano ok. 20 gatunków. Są to chrząszcze niewielkich rozmiarów, mieszczą się w przedziale długości 1 – 13 mm. Czułki średniej długości, paciorkowate z wykształconą na ich końcach kilkuczłonową buławką. Głowa bez przyoczek, mała, podgięta pod przedplecze, ale w nie nie wsunięta. Przedplecze szerokie, krótkie, wyraźnie punktowane. Tułów typowy. Pokrywy wypukłe i zaokrąglone, nadają ciału razem z głową i przedpleczem kulisty kształt. Mogą być gęsto owłosione i punktowane, czasem włoski tworzą wyraźne kępki. Jeśli druga para skrzydeł nie występuje, to są zrośnięte. Ubarwienie przeważnie brunatne, czarne lub metaliczne. Nogi krótkie, z rozszerzonymi udami i goleniami. Stopy cztero lub pięcioczłonowe. Odwłok schowany pod pokrywami. Biologia tej rodziny jest bardzo słabo poznana. Dorosłe owady żerują na korzeniach traw i mchów lub odżywiają się martwą materią organiczną. U wielu gatunków stadia larwalne nie są poznane. Najpospolitszy gatunek: otrupek (Byrrhus pitula).
Liczba wyświetleń: 617